Vloerverwarming bij parket? Hoe werkt het en waarop letten?

Hoe zit het met vloerverwarming bij parket? Het is inmiddels een klassieke vraag geworden in onze showroom of bij klanten.  Logisch ook, steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming, maar valt dat wel goed te combineren met parketvloeren? En waar moet je op letten? Wij scheppen graag wat duidelijkheid hierin.

Vloerverwarming en parket: hoe werkt het?

Om te beginnen is het perfect mogelijk om parket te combineren met vloerverwarming. Maar het grootste aandachtspunt zit hem in de zogenaamde relatieve luchtvochtigheid. Simpel gezegd: het hout van de vloer gaat krimpen of uitzetten naarmate de lucht in huis vochtiger of droger is.

Vooreerst zorg je dan voor een luchtvochtigheid tussen 45 en 65% en anderzijds gaat het ook de keuze van het type parket beïnvloeden. Daarnaast kan je best ook sterke temperatuurwisselingen vermijden.

Welk type parketvloer best gebruiken?

We onderscheiden in onze collecties de meerlaagse en de massieve parketvloeren. Wanneer je wil combineren met vloerverwarming gaat de voorkeur veelal uit naar meerlaags parket. Dit omdat de krimp- en uitzeteffecten op meerlaags hout minder nadrukkelijk zijn. Je zal dus minder snel naden krijgen in het hout, wat bij massief wel sneller kan gebeuren.

Massief parket is dus minder geschikt voor vloerverwarming. Als je toch massieve planken wenst, is het beter om te kiezen voor houtsoorten die minder krimping vertonen. Daarnaast helpen dikkere planken ook in het geval van een massieve houten vloer.

vloerverwarming parketvloer woonkamer

Wat met de plaatsing?

In combinatie met vloerverwarming wordt de parketvloer best verlijmd op de ondergrond. Door de warmte die vanop het grondniveau komt, is het anders mogelijk dat er luchtlagen tussen de ondergrond en de planken gaan ontstaan, welke dan weer het opstijgen van de warmte gaan belemmeren. Daardoor daalt het rendement van je vloerverwarming. We kiezen dus voor verlijming.

Iets technischer uitgelegd, kijken we vooral naar de Rc waarde of warmtegeleidingswaarde van de vloerverwarming. Deze mag maximaal rond de 0,17 m² K/W zitten, anders gaat je verwarming een stuk minder efficiënt werken en dus ook meer energie verbruiken.

Om naadvorming achteraf te voorkomen, letten we nog op een aantal zaken bij de plaatsing:

  • De houten planken worden een aantal dagen op voorhand in de ruimte klaargelegd om te acclimatiseren. Probeer tijdens die periode grote temperatuurwisselingen in de kamer te vermijden en verzeker een vrij constante kamertemperatuur.
  • De chape moet eerst voldoende uitgedroogd zijn alvorens we de vloer kunnen aanleggen, dit checken we vooraf.
  • Het verlijmen gebeurt met een lijmsoort die bestand is tegen vloerverwarming
  • De vloerverwarming moet uitgezet worden tijdens het leggen van de parketvloer, dit om luchtlagen en temperatuurschommelingen te voorkomen bij de plaatsing.
  • De planken zijn bij voorkeur niet te breed (max. 18 cm) om de stabiliteit te garanderen.
  • Daarnaast zijn de planken beter ook niet te dik (max. 16 mm.), dit om de warmtegeleiding te optimaliseren. 

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

Bij de geschikte houtsoorten kijken we vooral naar de mate waarin het hout gaat “leven” onder invloed van warmte. Dat moet zo min mogelijk zijn. Wij specialiseren ons in Franse eik, wat bekend staat om de vormvastheid en weinig krimping. De planken worden ook in ons eigen atelier in Ronse vervaardigd.

Andere geschikte houtsoorten zijn tropisch hardhout zoals padouk of afzelia en ook teak is een alternatief. Welk hout kies je beter niet? Dit gaat om houtsoorten die meer krimpen en uitzetten zoals beuk, kerselaar, notelaar of essenhout.

Aandachtspunten na de plaatsing

Eens je parketvloer er ligt, hebben we nog een aantal tips en aandachtspunten voor de begindagen.

  • Laat niet ineens de vloerverwarming op volle toeren draaien. Verhoog de temperatuur stelselmatig met een paar graden per dag. Zo vermijd je een temperatuurschok op de nieuwe vloer.
  • Plaats eventueel een luchtbevochtiger indien de relatieve luchtvochtigheid aan de lage kant is.
  • Leg geen grote tapijten over het parket, dit houdt heel wat warmte van de vloerverwarming tegen, waardoor deze harder zal moeten werken.

Fabels over parket en vloerverwarming

Tot slot willen we ook nog een paar onjuistheden de wereld uithelpen over vloerverwarming en parket.

Fabel 1: Parket gaat scheuren door de vloerverwarming.

Dit is niet juist. Met een kwaliteitsvolle houten vloer en het in acht nemen van de eerder gegeven eenvoudige tips rond temperatuur en luchtvochtigheid neutraliseer je dit risico.

Fabel 2: Parket voor vloerverwarming is duurder

Ook dit klopt niet, het meerlaags parket dat doorgaans wordt gebruikt voor vloerverwarming zit in lijn met massief parket qua prijs.

Fabel 3: De houten vloer laat geen warmte door van de vloerverwarming

Ook dit is niet juist. De warmte komt wel wat trager naar boven, dus er is een beperkt rendementsverlies, maar dat heb je met andere vloermaterialen net zo goed.

Fabel 4: De keuze is beperkt wanneer ik vloerverwarming met parket wil nemen

Nee hoor, onze collecties hebben meer dan genoeg mogelijkheden inzake meerlaags parket, wat je perfect kan combineren met de vloerverwarming. Je wordt zeker niet beperkt in je keuze.

Fabel 5: De vloer vraagt meer onderhoud en ik mag er niet op dweilen

Ook dit klopt niet. Het onderhoud heeft niks te maken met vloerverwarming of niet, wel met de beschermingslaag op het hout. Er komt dus geen extra onderhoud bij kijken.

Interesse in een parketvloer? Wij helpen je graag!

Kortom, je kan parket dus zeker combineren met vloerverwarming, maar je laat de plaatsing van het parket wel best over aan een professional die de finesses en aandachtspunten kent. Wij voorzien naast verkoop ook plaatsing door ervaren parketteurs, dus bij Parketlounge kunnen we je zeker helpen. Heb je zin om onze collecties parketvloeren te ontdekken? Maak snel een afspraak in onze showroom.

Interesse in ons aanbod? Neem gerust contact op

Contacteer ons