Parket laten schuren en behandelen: hoe houd je je parketvloer mooi?

De voordelen en het stijlvolle karakter van een mooie parketvloer in je woning of bedrijf ken je uiteraard al. Maar om de schoonheid van je parket te behouden, is een goed onderhoud van je parketvloer essentieel. Heeft je parket al betere tijden gekend? Dan is het misschien tijd om een stap verder te gaan en je parket te laten opschuren. Maar wat houdt dat allemaal in? En hoe behandelen we een parketvloer?

Waarom je parketvloer laten schuren?

Parketvloeren zijn duurzaam en gaan tientallen jaren mee, maar na verloop van tijd kan het oppervlak tekens van slijtage vertonen. Dat komt door voetverkeer, het verplaatsen van meubels, of simpelweg door het dagelijks gebruik. Krassen, doffe plekken, en verkleuringen zijn vaak de eerste signalen dat je parket toe is aan een opknapbeurt.

Het laten schuren van je parket is een effectieve manier om je parket te renoveren. De bovenste laag van de vloer wordt afgeschuurd, inclusief de oppervlakkige beschadigingen en de oude beschermlaag. Na het schuren komt het ‘verse’ hout tevoorschijn, waardoor de vloer terug als nieuw oogt. Dat geeft je bovendien de mogelijkheid om de vloer opnieuw af te werken met een behandeling die past bij je huidige interieur en gebruiksbehoeften.

Wanneer is schuren noodzakelijk?

Hoewel het schuren van parket een effectieve manier is om je vloer op te frissen, is het niet altijd nodig. Sommige krassen of deukjes kunnen eenvoudig worden weggewerkt met een plaatselijke reparatie of een nieuwe laklaag. Als je echter merkt dat de beschermlaag van de vloer is versleten, of als er diepe krassen en beschadigingen zijn die niet met eenvoudige middelen kunnen worden verholpen, is het tijd om het parket te laten opschuren.

Over het algemeen wordt aangeraden om parketvloeren eens in de 10 tot 15 jaar te laten schuren, afhankelijk van de mate van gebruik. In drukbezochte ruimtes zoals de woonkamer of hal kan dit proces sneller nodig zijn, terwijl vloeren in slaapkamers langer mee kunnen gaan zonder enige vorm van behandeling. Bij houten terrassen is het dan weer sterk afhankelijk van de gebruikte houtsoort, de oriëntatie en al dan niet de aanwezigheid van een terrasoverkapping die het hout beschermt tegen weersinvloeden. 

Onze collecties

Wij bieden een aantal vaste collecties en stijlen aan die variëren van modern tot klassiek, antiek en verouderde of verweerde stijl. Ieder met hun eigen unieke patine.

Het proces van parket schuren

Het schuren van een parketvloer is een precies werkje dat door een professional uitgevoerd moet worden.

Voordat de vloer wordt geschuurd, moet de ruimte goed worden voorbereid. Dat betekent dat alle meubels en objecten uit de kamer moeten worden verwijderd en eventuele spijkers of oneffenheden in de vloer moeten worden gecontroleerd. Het is ook belangrijk om de vloer goed schoon te maken om te voorkomen dat vuil en stof tijdens het schuren schade veroorzaken.

  • De eerste schuurgang gebeurt met een grove korrel om de oude afwerklaag en eventuele diepe krassen te verwijderen. Dit is de meest intensieve schuurgang en haalt de meeste onregelmatigheden uit de vloer. 
  • Na het grove schuren wordt de vloer doorgaans meerdere keren geschuurd met steeds fijnere korrels. Dit zorgt ervoor dat de vloer een glad en egaal oppervlak krijgt, klaar voor de nieuwe behandeling.

Behandeling van de geschuurde vloer

Na het schuren is de parketvloer klaar voor de behandeling met olie, lak of wax. Dit is een cruciale stap om de vloer te beschermen tegen slijtage, vocht en vuil. De keuze voor een bepaalde afwerking hangt af van je persoonlijke voorkeur, het type parket en het gebruik van de ruimte.

Olie

Een populaire keuze voor het behandelen van parketvloeren is het gebruik van olie. Een geoliede vloer heeft een natuurlijke uitstraling en laat de textuur van het hout mooi uitkomen. De olie trekt in het hout, waardoor het niet alleen een beschermende laag vormt, maar ook het hout voedt. Een nadeel van olie is dat het meer onderhoud vergt; de vloer moet regelmatig opnieuw worden geolied om de beschermende laag in stand te houden.

Lak

Lak biedt een harde, slijtvaste beschermlaag die het hout goed beschermt tegen krassen en vlekken. Een gelakte vloer is makkelijker in onderhoud dan een geoliede vloer, maar heeft een minder natuurlijke uitstraling. Moderne lakken zijn echter verkrijgbaar in verschillende glansgraden, van hoogglans tot mat, zodat je toch de gewenste look kan bereiken.

Hardwaxolie

Hardwaxolie combineert de voordelen van olie en lak. Het biedt een natuurlijke uitstraling, vergelijkbaar met olie, maar met de extra bescherming van een laklaag. Dit maakt hardwaxolie een populaire keuze voor wanneer we het beste van beide werelden willen.

Het belang van regelmatig onderhoud

Na het schuren en behandelen van je parketvloer is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de vloer in goede staat te houden.

  • Afhankelijk van de gekozen afwerking kan dit variëren van het dweilen met een speciaal reinigingsmiddel tot het regelmatig opnieuw oliën van de vloer.
  • Zorg er ook voor dat je viltjes onder meubels plaatst en dat je eventuele vlekken direct schoonmaakt om blijvende schade te voorkomen. Zo kan je de levensduur van je parketvloer aanzienlijk verlengen.

Parketlounge schuurt en renoveert parket in jouw omgeving

Het laten schuren en behandelen van je parketvloer is een effectieve manier om de vloer nieuw leven in te blazen en de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden. Of je nu kiest voor een olielaag, lak of hardwaxolie, het resultaat is een prachtige vloer die nog jaren meegaat.

Bij Parketlounge bieden we een professionele schuur- en behandelingsservice aan die voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies of een offerte, en laat ons je helpen om je parketvloer weer in topconditie te brengen.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.